Onderhoud en vervangen mechanische ventilatie

De mechanische ventilatie onderhouden, waarom is dit nodig? Het ventilatiesysteem staat altijd aan en werkt de hele dag. U denkt er vrijwel niet eens meer bij na. Mocht u niets aan het mechanische ventilatiesysteem laten doen, dan blijft deze gewoon zijn werk doen. Het nadeel is alleen dat de functionaliteit van het systeem af neemt. Het onderhouden van de mechanische ventilatie is nodig voor zowel de werking van het systeem als uw gezondheid.

Onderhoud aan uw mechanische ventilatiesysteem: welke werkzaamheden worden uitgevoerd?

De installateur voert de onderhoudsbeurt uiterst professioneel uit. U bent er zeker van dat deze weer jarenlang mee gaat. Wat gaat de installateur doen tijdens de onderhoudsbeurt?

 1. Er wordt een beginmeting gedaan om de status te beoordelen van het systeem
 2. Alle ventielen worden verwijderd en de ventilatie gaten worden dichtgezet waarna alle ventilatiekanalen zullen worden gereinigd.
 3. De ventilatie-unit en bijbehorende motor worden gereinigd
 4. De luchtventielen en de dakdoorvoer worden schoongemaakt
 5. Nadat alles is gereinigd worden de ventielen weer terug geplaatst en het systeem weer in bedrijf gesteld.
 6. Tenslotte volgt er een eindmeting om de afstelling te controleren van de ventilator en de ventielen en worden eventueel indien nodig bijgesteld.

Denk aan uw gezondheid

Het mechanische ventilatiesysteem zorgt constant voor de juiste balans in de lucht. De circulatie van de lucht en het vochtpercentage worden precies bijgehouden. De luchtkwaliteit is hierdoor ideaal. Nieuwere huizen zijn zo goed geïsoleerd dat schimmels en bacteriën snel hun weg vinden in huis. Het mechanische ventilatie systeem zorgt er voor dat dit wordt voorkomen. Eventuele gezondheidsproblemen worden hierdoor ook aangepakt.

 

De afgezogen lucht kan bestaan uit schimmels en veel vocht. Deze worden na lange tijd verzameld in de filters van het systeem. Het gevolg? Minder schone lucht in de woning. Om dit te voorkomen laat u de mechanische ventilatie regelmatig onderhouden. Gezondheidsklachten die op kunnen treden zijn:

 • Allergieën
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Luchtwegproblemen
 • Misselijkheid

 

WTW systemen met balansventilatie hebben nog meer baat bij een onderhoudsbeurt. Bij deze systemen wordt nieuwe, verse lucht aangevoerd door middel van een motor. U wilt natuurlijk dat de binnenkomende lucht schoon is.

 

Het mechanische ventilatiesysteem vervangen
Het kan zijn dat het systeem vervangen moet worden. Dit kan zijn doordat de ventilator een vervelend geluid maakt. De levensduur is gemiddeld 15 jaar. Hierna kan de ventilator voor hinder gaan zorgen. De unit werkt niet meer optimaal en verbruikt veel stroom. Veel meer dan de bedoeling is. De nieuwste ventilatiesystemen werken heel zuinig. Afhankelijk van gebruik heeft u soms uw investering al binnen 2 jaar terugverdiend. Sterker nog, over een langere tijd kunt u werkelijk energie besparen. Het systeem draait namelijk 24 uur per dag.

Onderhoud van de mechanische ventilatie is goed voor het systeem

Ventilatiesystemen die mechanisch werken verbruiken stroom. Dit doen ze constant. De moderne modellen hebben energiezuinige ventilatoren. Deze werken op gelijkstroom. Wordt het systeem niet goed onderhouden, dan moet deze steeds harder werken voor hetzelfde resultaat. Uw mechanische ventilator verbruikt daardoor meer stroom. Dit kan oplopen tot 10% meer elektriciteitsverbruik. Doordat de ventilatie harder moet werken wordt er vaak ook meer geluid geproduceerd. Heel vervelend! Een professionele ventilatie heeft regelmatig onderhoud nodig.

 

Zelf uw mechanische ventilator onderhouden
U kunt de mechanische ventilatie in sommige gevallen ook zelf onderhouden. Het reinigen van filters en ventielen is iets wat u zelf kunt doen. Krijgt u de filters niet meer goed schoon? Dan moeten deze vervangen worden. Alle ventielen moeten in dezelfde stand blijven staan en goed worden teruggeplaatst. Doet u dit niet, dan klopt de afstelling van de ventilatie niet meer.

 

Het zelf reinigen van de ventilatie unit raden we af. Als het onderhoud slecht wordt uitgevoerd kan de balans worden verstoord. Bij een unit kunt u het beste een professional inschakelen. Dit moet, in de meeste gevallen, eens in de twee jaar. Moet het volledige systeem worden gecheckt? Dit kunt u eens in de vier jaar laten uitvoeren.

 

Maak een afspraak met onze installateurs
U kunt eenvoudig en snel een afspraak plannen. Heeft u nog vragen over het onderhoud of het vervangen van de ventilatie unit? Stel deze vrijblijvend aan ons. Dit kan door het contactformulier in te vullen.U kunt ook bellen naar 088 – 536 0 536. We helpen u graag bij het onderhouden van uw mechanische ventilatiesysteem.

Vragen of informatie nodig?

Transistorstraat 58C
1322 CG Almere

 

088 536 0 536
(lokaal tarief)

 

mail@ventilatieservicenederland.nl

 

 

Openingstijden kantoor
Maandag tot en met donderdag van:
09:00 – 12:00 en 13.00 – 15.00 uur
Vrijdag van:
09.00 – 12.00 uur

Naam
Adres
Upload een foto van uw huidige installatie (max 20mb) (bij voorkeur: vanaf één meter afstand)
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 20 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.